Per deelfiets door Parijs

Onderweg terug na een uitstapje in de Provence heb ik Parijs aangedaan. Mijn trein arriveerde ‘s middags op Gare de Lyon.

In de buurt vond ik een eenvoudig hotel: Hotel Paris Bercy. Dat hotel lag handig dichtbij het busstation Bercy Seine, waar ik de volgende dag zou doorreizen met de Flixbus naar Amsterdam.

De Notre Dame, Arc de Triomf, Eiffeltoren, en zo, lagen op een kleine vijf kilometer afstand; dat was ideaal voor de Velib, de populaire Parijse deelfiets. Nog voor mijn vertrek uit Nederland had ik een gratis Velib-abonnement aangeschaft en de bijbehorende app gedownload. Per half uur fietsen in Parijs betaal je een euro. Velib is goedkoper, makkelijker en sneller dan de metro, vind ik.

Binnen twintig minuten stond ik op het Île de la Cité bij de Notre Dame. Fietsen in Parijs gaat net als in Amsterdam. Ook in Parijs zijn de auto’s aan banden gelegd, en de meeste voetgangers zijn er toeristen die zich onvoorspelbaar gedragen.

Mijn volgende ritje ging over de Champs Elysées naar de Arc de Triomphe. Daar vond ik het eigenlijk wel mooi geweest, vrijwel linea recta ben ik teruggefietst naar Bercy.

In Bercy kun je eten voor schappelijker prijzen dan rond de Champs Elysées. Er zat een Auberge op steenworp afstand van het lommerrijke Parc de Bercy. De zaak zat afgeladen vol. Toch hadden ze een tafeltje voor mij. Ze serveerden me een grote, gezonde salade, gebakken aardappels en een goed glas rode wijn. En dat allemaal voor nog geen 25 euro.