Lutkemeerpolder

Op een schoolreünie onlangs vertelde een oud-klasgenoot dat ze betrokken was geweest bij de toekomst van de Lutkemeerpolder. Een goede aanleiding om er eens een kijkje te nemen.

Want je hoort en leest regelmatig over de Lutkemeerpolder. De gemeente Amsterdam vindt de polder vooral geschikt voor distributiecentra, tegenstanders benadrukken het bijzondere cultuurlandschap dat met de Lutkemeer verloren dreigt te gaan. Geroemd worden het vruchtbare groengebied, de historische waarde en de weidse uitzichten.

Ter plaatse bood mij de Lutkemeer de indruk van een pastoraal landschap op z’n retour. De uitzichten zijn inderdaad nog weids – in de verte kun je helemaal in Halfweg de torens zien staan van de Sugar Factory – maar dit platte land ligt in een voortdurende herrie van het verkeer op de snelweg en de vliegtuigen rond Schiphol.

Inmiddels rukken ook de distributiecentra al op. Te vrezen valt dat van de idyllische omgeving en vergezichten weinig zal overblijven, omdat de projectontwikkelaars uit Brabant hun vak maar al te goed verstaan.